I dette innlegget vil du få all den informasjonen du trenger for å komme i gang med damping. Du vil få grundig og saklig informasjon om e-sigaretter og e-juice, alt fra hvordan du bytter coils og alle termer og begreper som finnes i e-sigarett-bransjen.

Det har vært mye mediedekning om hvorvidt e-sigaretter er trygt å bruke eller ikke, og som man har sett så har det inntruffet en del uheldige hendelser i utlandet. Grunnet disse ulykkene så tenker vi i Cigge at mennesker trenger å få informasjon om e-sigaretter. Deretter kommer denne ultimate e-sigarett-guiden slik at du som damper skal få så mye informasjon som mulig for å forbedre din dampe-opplevelse.

Vi er alle nye noen ganger, og dersom du ønsker å lære mer om e-sigaretter og e-juice så vil du finne den ultimate e-sigarett-guiden nedenfor. Her finner du informasjon om hvordan du behandler e-sigaretten din, hvordan du behandler batteriet ditt på den sikreste måten, og mye mer!

E-SIGARETTENS HOVEDDELER

Det finnes mange forskjellige deler på en e-sigarett, og det er verdt å vite hva de ulike delene gjør. I en e-sigarett jobber delene sammen for å produsere damp.

BATTERI (MOD) – DELEN SOM DRIVER STRØMMEN

Batteriet, eller mod som det også kalles, er delen som du holder i hånden. Modden er den delen som driver strømmen til «tanken» som vi kommer til senere i innlegget. Det finnes ulike versjoner av mods. En del mods trenger eksterne batterier for å kunne drive strømmen, men det finnes også innebygde batterier i mods som driver strømmen. Disse modsene pleier å ha en lengre batteritid enn mods som benytter seg av eksterne batterier. Mods med innebygde batterier lades ved hjelp av en USB-kabel, mens eksterne batterier som oftest lader via en ekstern lader for å sikre en jevn ladning.

Hvis man bruker en USB-kabel for å lade eksterne batterier, så kan batteriene ofte lades ulikt noe som kan ha konsekvenser for din mod. Vi anbefaler på det sterkeste at du bruker en ekstern lader til batteriene dine for at de skal ha lengst mulig levetid.

Det finnes et begrep som kalles «gifte batterier». Det innebærer at dersom du har kjøpt to batterier og installerer disse i din mod, så er de batteriene «gift». Når man har to gifte batterier og du bytter ut ett av dem, så klarer ikke modden din å drive den mest effektive strømmen som den bør gjøre. Hvis du skal bytte ut batteriene med nye, så anbefaler vi at du kjøper to stykker i stedet for å bytte ut ett av batteriene.

TANK – VÆSKEBEHOLDEREN I DIN E-SIGARETT

Det finnes forskjellige størrelser på væske, og det avhenger av hvilken e-sigarett du har. Du kan for eksempel kjøpe et større glass og installere dette i din væskebeholder for å få større juicekapasitet. Det er mange dampere som foretrekker å ha et større glass installert i sin tank for å slippe å fylle på med e-juice hele tiden. Det finnes også enkelte e-sigaretter som har et innebygd tanksystem, og med disse e-sigarettene kan du ikke bruke et større glass. Det er dog mulig å kjøpe et erstatningsglass separat dersom ditt nåværende glass har gått i stykker.

Det er tankens oppgave å «fordampe» e-juicen i væskebeholderen. Tanken får strøm gjennom en 510-strømleder som sitter i tilslutningen mellom modden og en forbrenner som sitter inne i tanken. Du får mer informasjon om forbrenneren nedenfor.

Væskebeholderne på e-sigarettene har som oftest en luftstrøm som du kan justere. Det er du som bruker som selv bestemmer luftstrømmen. Dette er spesielt viktig på MTL (Munn til Lunge)-tanker. MTL-tanker gir en autentisk følelse av å røyke vanlige sigaretter og anbefales til dampere som nettopp har sluttet å røyke vanlige sigaretter. MTL-tanker gir deg «suget» som du opplever av vanlige sigaretter.

Det er viktig å ta vare på sin væskebeholder med regelmessig rengjøring for å sikre den beste smaksopplevelsen. Hvis du bytter smak på e-juicen og den gamle smaken sitter igjen i tanken, så kan smaken bli misvisende og ikke levere sitt fulle potensiale. Dette kan føre til at du kanskje ikke liker den nye e-juicen.

COILS – DELEN SOM FORDAMPER E-JUICEN

Coilen, også kalt forbrenner, er den delen som fordamper e-juicen i væskebeholderen. Hvis du er en ny damper så kan det føles som en jungel når man prater om coils, men det er egentlig ganske lett å forstå seg på bare man gir det litt tid. Coilen som sitter i væskebeholderen inneholder ulike tråder som varmes opp når du trykker på fire-knappen på e-sigaretten din. Ved hjelp av bomull som sitter inni coilen fordamper e-juicen som sitter i bomullen og produserer en sky av smaksatt damp.

Bomullen i coilen har en absorberingsevne og suger opp e-juicen fra væskebeholderen. Det er veldig viktig å ikke begynne dampingen rett etter at du har installert en ny coil i tanken din, fordi man må gi bomullen en sjanse til å suge opp så mye e-juice som mulig. Det anbefales å vente i cirka 10-15 minutter etter at du har satt inn en ny coil og helt i e-juicen i væskebeholderen din.

Bomullen i coilen kan lett brenne seg dersom man ikke «primer» coilen før bruk. «prime» er begrepet for å fukte bomullen i coilen før du begynner å bruke e-sigaretten. Dette er for å ikke brenne bomullen. Dersom bomullen kommer til skade for å brenne seg, så vil du oppleve en brent smak i munnen og du bør unngå dette for enhver pris. Hvis bomullen er brent så kan dampen være direkte farlig!

En coil varer ikke for evig, og en coils livslengde kommer an på hvor mye du puffer på e-sigaretten din. Vanligvis anbefaler vi at du bytter ut coilen etter to uker, eller hvis du merker en kraftig redusering av smaksproduksjonen. Vi kan også anbefale at du holder væskebeholderen 90 % fylt, fordi coilen i væskebeholderen elsker å bade i smaksrik e-juice og fordi coilen din kommer til å få en lengre livstid på grunn av dette.

Å bytte coil på din e-sigarett kan virke komplisert hvis du er nybegynner med e-sigaretter. Men her vil du få generell informasjon om hvordan du bytter coil. Det er som regel den samme metoden, men det kan variere avhengig av hvilken e-sigarett du har.

For å bytte coil må du skru av basen på tanken din for å få adgang til coilen. Hvis du har igjen e-juice i væskebeholderen din så anbefales det at du heller ut e-juicen før du fortsetter. Når du har skrudd av basen er det tid for å skru av glasset på tanken. Det pleier som regel å sitte O-ringer som tetter. Vær nøye med disse da disse er viktige å sette tilbake på plass når du skrur sammen alt igjen. Hvis du ikke setter tilbake O-ringene på plass så er det stor risiko for at væskebeholderen begynner å lekke.

Det finnes ulike coils og ulike metoder. En del coils krever at du skrur inn coilen i en gjenge. Det finnes også en smart «Pull N Plug»-metode som en del tanker har. Med denne metoden trenger du bare å skru av tanken og så dra ut coilen for så å plugge i den nye. Med denne metoden trenger du ikke å skru inn coilen.

DRIP TIPS – MUNNSTYKKET PÅ E-SIGARETTEN DIN

Munnstykket, eller drip tips som det også kalles, er delen som du suger på for å fordampe e-juicen. Det finnes hundrevis ulike versjoner av drip tips, men de mest kjente termene når man snakker om drip tips er gjengene deres. Det finnes to vanlige drip tips-gjenger, og det er 510-gjenge og 810-gjenge. En 510-gjenge er den vanligste drip tippen, og er mindre enn en 810-gjenge. Disse munnstykkene gir en vanlig dampe-opplevelse, mens 810 Drip tip har et større inntak, noe som resulterer i at den tillater et større inntak av damp. Dette er en smakssak, og man må teste seg fram til hvilken som passer best for en selv. Vi anbefaler at du som er en ny damper begynner med en 510 Drip tip.

Det finnes mange ulike farger, former og materialer på Drip tips. De mest avanserte drip tipsene har den egenskapen at de avleder varme, fordi de er laget av høykvalitets materiale. Vi anbefaler disse drip tipsene til dampere som har intensive dampe-økter.

Når man prater om kvalitet på drip tips, så er det noen ting du kan se etter selv dersom du er på jakt etter en ny drip tip. En god Drip tip har to eller flere O-ringer som lukker munnstykket i væskebeholderen. Jo flere O-ringer en drip tip har, jo bedre forseglet vil den være. Dersom du for eksempel kjøper en drip tip som har én O-ring, så er det en risiko for at den ramler av veldig lett. Det finnes også gode drip tips med anti-spitback-spiraler. Disse spiralene sitter inni drip tippen og motvirker at væskebeholderen spytter ut e-juice gjennom drip tippen, som igjen fører til at du får e-juice i munnen. Hvis dette skjer, skyll munnen med vann.

HVILKE E-SIGARETTER FINNES DET?

Det finnes ulike e-sigaretter med forskjellige størrelser og modeller, med det finnes kjente begreper som gjenkjenner dem og lager en oppfatning til leseren. Vi vil liste opp tre kjente begreper på e-sigaretter som vil gi deg en oppfatning av de ulike modellene på e-sigarettene som finnes på markedet.

BOX MODS

Box mods er robuste e-sigaretter som minner om en boks, derav navnet «Box Mods». Box Mods pleier å være kraftige e-sigaretter som kan levere mer effektivt, fordi det pleier å sitte en større chip i dem som kan håndtere høyere watt og mer damp. Det finnes ulike størrelser på box modsene som kan variere fra liten til stor, og som ligger ulikt i hånden.

De nyeste produserte box modsene med den siste teknologien har et ergonomisk design som er laget for å gi brukeren en god premiumfølelse. Box modsen ligger godt i hånden, og du vil vanligvis ikke ha noe problem med å nå fire-knappen med fingrene dine.

DAMPE PENS – PENNFORMEDE E-SIGARETTER

E-sigaretter som er formet som en penn kalles dampe pens, og etterligner en penn. Disse e-sigarettene er mindre i størrelse enn box mods, men pleier å vare lengre. Dampe pens pleier å gi mindre effekt hvis man sammenligner dem med box mods. Dampe pens har dog en fordel som box mods ikke har, og det er at dampe pens enkelt kan legges ned i lommen når du er på reise og ikke bruker e-sigaretten.

Selv om dampe pens gir mindre effekt så er de veldig attraktive blant dampere rundt om kring i verden. Dampe pens er enklere e-sigaretter, hvor alle systemer er innebygd i ett. Dette kalles AIO (All in One).

CIG-A-LIKE - E-SIGARETTER SOM SER UT SOM SIGARETTER

Og så har vi den eldste modellen av e-sigaretter. Denne type e-sigarett ligner en vanlig sigarett utseendemessig, men funger ikke på samme måten. Denne typen e-sigarett pleier å gi en lav effekt, men minner om å røyke en vanlig sigarett fordi både utseendet og følelsen kan sammenlignes med en vanlig sigarett.

Cig-A-Likes er ikke like populære i dag som de var for noen år siden. Grunnen til at de ikke er like populære er fordi teknikken har gått fremover og brukere av e-sigaretter som ønsker å slutte å røyke heller bruker en dampe penn enn en Cig-A-Like. Dette er fordi en dampe penn gir mer effekt og tilfredsstiller på en bedre måte.

HVORDAN DU RENGJØR E-SIGARETTEN DIN PÅ BEST MULIG MÅTE

Det finnes flere forskjellige metoder for å rengjøre e-sigaretten din. Grunnen til at vi anbefaler at du rengjør e-sigaretten din regelmessig er fordi den da kommer til å beholde sin høye kvalitet, og du kan fortsette å puffe på den uten problemer.

For å beholde sin høye kvalitet og for å gi deg den beste dampe-opplevelsen, så er det viktig at du rengjør dine e-sigarett-deler. Du kan enkelt skru løs alle delene i din væskebeholder for rengjøring. Når du har tatt løs alle delene, så kan du skylle alle delene i varmt vann. Merk at du ikke kan rengjøre coilen.

Dersom du vil gjøre e-sigaretten din ekstra ren så kan du bruke en bomullspinne for å komme til alle delene som er vanskelige å nå i din tank. Sørg for å gni ordentlig. Når du har skyldt alle e-sigarett-delene dine rene, så er det viktig at du tørker delene med enten et håndkle eller tørkepapir. Etter at du har tørket dem så kan du også la delene lufttørke for å sikre at de er helt tørre før bruk.

BATTERIHÅNDTERING – HVORDAN DU GJØR DET PÅ BEST MULIG MÅTE

Når du skal håndtere dine eksterne batterier så er det viktig at du er forsiktig og håndterer de på best mulig måte. Nedenfor vil du få en liste over ting du kan gjøre for å forbedre sikkerheten rundt dine batterier.

BATTERI CASE – FOR Å BESKYTTE DITT BATTERI

Når du vil lagre dine gamle batterier eller om du trenger å legge de vekk for en stund, så anbefaler vi på det sterkeste at du lagrer batteriene dine i et batteribeholder. Dette lille plastfutteralet vil lagre ditt batteri på en sikker måte.

BATTERI WRAP – BESKYTTELSEN RUNDT BATTERIET

Hvis du tar en titt på det eksterne batteriet ditt, så kommer du til å merke at det sitter plast rundt batteriet. Denne beskyttelsen er veldig viktig at er intakt og at det ikke er noen skader. Om det har ytre skader så anbefaler vi sterkt at du enten bytter ut batteriet eller kjøper et nytt batteri wrap. Ved hjelp av en hårføner kan du enkelt klistre på et nytt batteri wrap.

Et batteri wrap er ikke dyrt i det hele tatt, og det er veldig viktig at du bruker et batteri wrap på ditt eksterne batteri. Hvis du ikke gjør det så har batteriet direkte kontakt og kan enten kortslutte eller i verste fall ventilere.

UNNGÅ AT BATTERIET KOMMER I KONTAKT MED ANDRE GJENSTANDER

Det er veldig viktig at batteriet ikke kommer i kontakt med andre gjenstander, spesielt metall. Hvis batteriet kommer i kontakt med metall kan det kortslutte og gå i stykker. Dersom du skal frakte batteriet så anbefaler vi på det sterkeste at du enten bruker en batteribeholder eller et batteri-silicone-case for å sikre at batteriet ikke kommer i kontakt med andre gjenstander som kan skade batteriet.

IKKE KJØP BILLIGE LAVKVALITETS-BATTERIER

Vi anbefaler sterkt at du ikke kjøper batterier fra ukjente nettsider bare fordi de er billige. Det er bedre at du legger noen ekstra kroner i et batteri fra kjente forhandlere som utelukkende selger batterier av høy kvalitet laget for e-sigaretter. Liste over ting du ikke må gjøre med ditt eksterne batteri

Bære batteriet løst i lommen
La batteriet komme i kontakt med metallgjenstander
Lade batteriet i en ekstern lader som ikke er laget for denne type batteri
Utsette batteriet for høy varme
Endre på batteriet
Det er veldig viktig at du håndterer batteriet på en sikker måte. Hvis du ikke behandler batteriet på best mulig måte kan alvorlige ulykker inntreffe.

LADNING VIA USB-INNGANGEN

På en del mods finnes det en mulighet for å lade via USB-inngangen ved hjelp av en kabel som følger med i pakken. Vi anbefaler at du ikke lader via USB-inngangen, men heller lader opp eksterne batterier med en ekstern lader. Hvis du lader ofte via USB-inngangen er det en risiko for at e-sigaretten går i stykker. Men ikke være redd for å lade via USB-inngangen dersom du ikke har muligheten til å bruke en ekstern lader.

RDA, RTA, GTA? HVA ER DET?

Det finnes mange forskjellige tanker med ulike egenskaper og funksjoner. Som tidligere nevnt, så finnes det ulike e-sigaretter og ulike tanker. Du har kanskje møtt på disse benevningene når du har surfet rundt på ulike e-sigarett-sider. Her vil du få grundig informasjon om hva RDA, RTA og GTA er for noe. Disse begrepene handler om en avansert tank med ulike byggeteknikker som muliggjør en annen form for damping.

RDA – REBUILDABLE DRIPPING ATOMIZER

En RDA-tank står for Rebuildable Dripping Atomizer og er en avansert tank som er perfekt for dampere som liker teknikk og å bygge egne coils. Lengre ned i innlegget vil du få mer informasjon om hva du bør tenke på når du bygger egne coils m.m. RDA-tanker er en morsom og innovativ måte å dampe på. En RDA-tank gir fra seg mer damp og smaksproduksjon enn en vanlig tradisjonell tank.

En RDA-tank har ingen væskebeholder, men du «drypper» e-juicen direkte på coilen og bomullen. Det kan virke veldig avansert og komplisert, men om du gir det litt tålmodighet så er RDA-teknikken en fantastisk morsom dampemåte når du har fått grep om det.

Med RDA-tanker kan du bygge egne coils eller kjøpe ferdiglagde coils. Du må imidlertid installere de selv i byggdekket i RDA-tanken med spesialprodusert bomull som suger opp e-juicen og fordamper når du trykker på fire-knappen på din mod.

RTA – REBUILDABLE TANK ATOMIZER

En RTA-tank er i prinsippet som en RDA-tank, selv om det er et lukket tanksystem. Du bygger dine egne coils fra bunnen og fyller senere på væskebeholderen. Størrelsen på RTA-tankene kan varierer avhengig av glasstørrelsen. Du kan se et mer omfattende bilde av en RTA-tank nedenfor.

HVA ER GTA?

GTA er veldig lik en RTA-tank, men det som skiller de er at tanksystemet ikke sitter i bunnen av væskebeholderen, men i midten med veker som strekker seg ned til bunnen av tanken for å suge opp e-juice.

Både RTA- og RDA-tanken er en innovativ og morsom måte å oppdage nye måter å dampe på. Det er både kjempegøy og interessant, men kan også være tålmodighetskrevende fordi det innebærer masse teknikk.

HVA DU BØR TENKE PÅ NÅR DU LAGER EGNE COILS TIL RDA/RTA

Det finnes mange forskjellige verktøyskit som du kan kjøpe når du skal bygge og holde på med coilsene dine. I verktøykittet følger det med alle verktøy som du trenger for å komme i gang med byggingen.

Hvis du bruker en regulert mot er anbefalingen ~ 0,2 ohm og oppover, avhengig av om du damper DL eller MTL.

Hvis du bruker en mekanisk mod er ~0,15 ohm et godt utgangspunkt. Vi anbefaler ikke noen å stresse batteriene med lavere ohm.

Å starte med en helt vanlig rundtråd og en coil-jig er også et godt utgangspunkt. Du kan begynne med 24g Kanthal A1 eller 24g Ni80-tråd. Du kan snurre tråden ved hjelp av en coil-jig på rundt 3 mm (indre diameter). Jo mer du snurrer tråden, desto høyere ohm (motstand) får du.

Det finnes veldig gode verktøy på nettet som hjelper deg dersom du ønsker å begynne og bruke andre tråder enn vanlig rundtråd, for eksempel Clapton, Fused Clapton, Prebuilt Aliens m.m.

Vi kan anbefale å bruke Wire Wizard av Steam-engine. Der fyller du på med det som er på rullen med tråd som du har kjøpt, dvs. materialet tråden har og hvilke tråder den består av. Husk at alt er beregnet på én coil, så dersom du skal bruke «dual coil» så må du dele ohmen (motstanden) som verktøyet viser. Ohm kan avvike fra den som er regnet ut før du har pulset den og spolen lyser fra innsiden og ut.

Når du skal plassere coilsene i din RTA/RDA-tank så er det viktig at det bare er «beina» fra coilsen som er i stolpehullene. Coilen må ikke gnis mot elementer eller kammeret/capen.

Å VOKSE COILSEN MED BOMULL

Å vokse coilsene sine med bomull er viktig, og jo bedre du vokser bomullen desto bedre dampe-opplevelse kommer du til å få. Når du wicker, også kalt vokser, coilen din anbefaler vi at du benytter deg av Cotton Bacon. Ta ut bomullen og ta en bit med så mye du tror du trenger. Ta tak i midten av bomullen, og dra den fra hverandre slik at du får to like store biter. De innerste bitene snurrer du sammen og fører gjennom coilen slik at du har like mye bomull på hver side. Klipp så av like mye på begge sidene, og ta deretter en pinsett og før bomullen ned i RDA/RTA-tanken.

Nedenfor er det en videoguide om hvordan du vokser bomullen i tanken din.

Det finnes mange spørsmål om e-væske, og nedenfor vil du få informasjon om hva en e-væske inneholder og mye mer.

E-JUICE, E-VÆSKE – HVA HETER DET EGENTLIG?

Det finnes mange begrep og bøyninger når man prater om væsken som man damper i en elektronisk sigarett. De mest kjente begrepene er E-væske og E-juice. Du bestemmer selv hvilket begrep du syntes klinger best.

Nedenfor vil du få grundig informasjon om e-juice, hva en e-juice inneholder og hva vi anbefaler til nye dampere.

Når man er ny som damper kan det føles som en jungel når man prøver å sette seg inn i dette. Hvis du prøver å forstå alle begreper på e-sigaretter så kommer du til å få nye ting å tenke på nedenfor.

HVA ER EN E-VÆSKE?

E-væske kan oppleves som en seig, flytende væske som inneholder ingredienser, og i enkelte tilfeller nikotin. Om E-væsken inneholder mye vegetabilsk glyserin så kan væsken oppfattes som enda seigere. Men mer om VG og PG senere. Det er e-væsken som fordamper inni din væskebeholder ved hjelp av coilen. Det er coilens store oppgave å fordampe e-væsken, og det anbefales å ha en sterk coil dersom du ønsker å dampe en e-væske som inneholder mye VG. Jo mer VG en e-væske har, desto sterkere coil trenger du.

MEN HVA ER VEGETABILSK GLYSERIN?

Vegetabilsk glyserin kan høres ekkelt ut, men det er faktisk et veldig vanlig produkt som forekommer i produkter som for eksempel håndkrem, bakverk, mat, tannkrem, matprodukter og mye mer. Vegetabilsk glyserin forkortes som (VG), og grunnen til at dette finnes i e-væske er for å fremheve en søtere smak og forminske «rivet» i halsen. Man kan også si at den vegetabilske glyserinen gir en større dampproduksjon.

Hvis du vurderer å blande dine egne e-væsker så kan vi tipse om at den vegetabilske glyserinen kan gjøre slik at smakene i din nyblandede e-væske tar lengre tid å få fram. Vanligvis tar det 1-2 uker for at den rette smaken skal komme fram.

ER DET BARE VG I EN E-VÆSKE?

Svaret er nei. Den vegetabilske glyserinen blandes sammen med ingrediensen propylen glykol, som har forkortelsen (PG). Dette kan også høres ekkelt ut, men det er også et produkt som finnes i vanlige legemidler og tilsetningsstoffer.

Propylen glykol er den ingrediensen i e-væsken som tar fram smaken på en bedre måte, og skaper et «riv» i halsen. Om man har røyket vanlige sigaretter før og ønsket dette «rivet» i halsen, så anbefaler vi at du kjøper en e-væske som inneholder mye PG.

PG tar opp vann i kroppen, noe som kan føre til irritasjon i halsen eller kroppen. Hvis du er allergisk mot PG så anbefaler vi sterkt at du damper en e-væske uten PG.

Vi anbefaler også at du som damper drikker mye vann når du damper, fordi ingrediensene kan føre til at du føler deg uttørket, spesielt i munnen.

HVILKEN VG/PG-BLANDING ER BEST?

Når man snakker om VG/PG-blandinger så er smaken ulik for alle. Man må prøve seg fram og kjenne etter hvilken VG/PG-blanding som passer en selv best, men vi har noen anbefalinger.

VG70 / PG30-BLANDNING

En blanding på VG70 og PG30 er en bra blanding å begynne med hvis ikke har dampet tidligere. Denne blandingen vil vi si er den vanligste og mest skånsomme blandingen for deg som er ny. Det kan føles overveldende hvis du som er ny på vaping puffer på en VG/PG-blanding som inneholder mye PG, da dette kan skape irritasjoner i halsen.

VG50 / PG50 – TIL DEG SOM HAR VÆRT RØYKER

En blanding på VG50 og PG50 kan vi anbefale til deg som har røyket tidligere. Denne blandingen fremhever «rivet» i halsen som du får av å røyke en vanlig sigarett. Vi anbefaler denne blandingen til deg som leter etter noe sterkere. Problemet som oppstår om du som pensjonert røyker puffer på en 70/30-blanding er at du kanskje ikke føler seg «fornøyd» og til slutt går lei av vapingen. Derfor anbefaler vi at du går på en «sterkere» blanding.

Hvis du ikke føler deg fornøyd med noen av blandingene, kan du prøve en høyere nikotinstyrke på e-væsken. Dette vil gi deg en sterkere dampe-opplevelse.

NIKOTINET I E-VÆSKEN DIN

Det finnes ulike nikotinstyrker som du kan velge til e-væsken din. Dette er ferdigblandede e-væsker som inneholder nikotin. Det finnes nikotinstyrker som 3 mg, 6 mg, 12 mg og 18 mg. Du må selv velge hva som passer best. Vi anbefaler imidlertid at du som tidligere har vært storrøyker begynner med 12 mg og gradvis går nedover i nikotinstyrke dersom du har som mål å bli nikotinfri. Hvis du syntes 12 mg er for mye, så kan du begynne med 6 mg. Hvis du har vært en lettere røyker, så er 6 mg eller 3 mg et godt valg.

SHORTFILLS – E-VÆSKER UTEN NIKOTIN

Det finnes også e-væsker som kalles shortfills. Disse væskene er e-væsker uten nikotin, men de har plass til å legge til nikotin. Shortfills pleier å komme i en 60 ml flaske, men er fylt opp med 50 ml for å gi plass til å legge til nikotin selv. Det er mulig å kjøpe nikotin i en 10 ml flaske, og deretter helle den i din shortfill e-væske. Denne metoden kalles Shake N Vape, og har blitt veldig populær den siste tiden, fordi forhandlere ikke har lov til å selge e-væsker over 10 ml som inneholder nikotin. Denne metoden tillater deg å kjøpe en større mengde e-væske med nikotin.

NICSHOTS - HVORDAN BLANDER JEG?

Shake N Vape-metoden er veldig enkel. Du trenger bare å helle nicshotten i din shortfill-flaske og riste den. Deretter er det bare å dampe som vanlig. Vi har laget en videoguide om hvordan du blander en 50 ml shortfill-flaske til en 60 ml 3 mg e-væske.

SMAKSATT E-VÆSKE

Det finnes hundrevis av forskjellige e-væsker med ulike smaker. Du kan finne dine favorittsmaker til din e-væske. Hvis du for eksempel liker dessert, godteri eller fruktsmak, så finnes det mange fantastiske e-væsker!

Vi anbefaler på det sterkeste at du holder væskebeholderen din ren, spesielt om du bytter smak på e-væsken din. Hvis du ikke rengjør væskebeholderen når du bytter smak, så kan du få en misvisende smak på den nye e-væsken og du kommer kanskje ikke til å like den i det hele tatt. Det er nemlig et vanlig fenomen at man ikke har rengjort væskebeholderen, og derfor får en feil smaksopplevelse.

KVALITETS-E-VÆSKE

Når du skal kjøpe e-væske så anbefaler vi sterkt at du kjøper en e-væske av kvalitet. Det er verdt å legge noen ekstra kroner i e-væsken for å sikre at du kjøper en e-væske av høy kvalitet.

Hvis du er ny på vaping så vil en e-væske av høy kvalitet gjøre hele opplevelsen for deg. Om du kjøper en e-væske av dårlig kvalitet, så kan din dampe-opplevelse bli dårlig og du kan føle at dette ikke er noe for deg. Vi vil også anbefale at du kjøper e-sigarett-batterier fra kjente forhandlere.

Å BLANDE DIN EGEN E-VÆSKE

Å blande sin egen e-væske er en morsom måte å selv finne sin egen favorittsmak. Akkurat som matlaging, så finnes det ingen regler for hva du kan blande. Du kan selv mikse og se hvordan bringebær og tobakk smaker. Det finnes ingenting som stopper deg, og du kan også bruke fantasien på en kreativ måte. Det finnes imidlertid noen ting du bør tenke på når du blander din egen e-væske.

HVA TRENGER JEG FOR Å BLANDE MIN EGEN E-VÆSKE?

Det finnes noen ting du trenger for å lage din egen e-væske. For å begynne å blande din egen e-væske trenger du basisingredienser, og du trenger en basevæske. Det finnes mange forskjellige ferdigblandede basevæsker med ulike VG/PG-blandinger, slik at du kan variere din vaping. Når du har bestemt deg for hvilken basevæske du vil ha, så kommer du til å trenge aromaer, og det er her det morsomme begynner.

Det finnes hundrevis av forskjellige aromaer for deg som vil blande din egen e-væske. Du kan velge selv hvordan din e-væske skal smake. Når du har bestemt deg for hvilken basevæske og aromaer du vil ha, så er det på tide å ta en titt på blandingstilbehør som forenkler noe enormt for deg som skal blande din egen e-væske.

BLANDINGSTILBEHØR FOR Å BLANDE DIN EGEN E-VÆSKE

Det finnes en del forskjellige blandingstilbehør som du kan kjøpe når du skal blande dine egne e-væsker. Du kan finne ulike doseringssprøyter som hjelper til med å skreddersy din blanding. Det finnes ulike doseringssprøyter som 1 ml, 3 ml, 5 ml og 10 ml. Du kan selv bestemme hvilken sprøyte som er best for deg.

Tomflasker finnes også i forskjellige størrelser. Du kan helle den ferdige e-væsken i tomflasker og sette de bort for lagring.

Vanligvis må du la en nyblandet e-væske stå til lagring for at e-væsken skal dra til seg alle aromaer som du har blandet. Hvis du har blandet en e-væske med mye VG, så anbefales det at du lagrer e-væsken i minst 1-2 uker før du begynner å dampe den.

Vaping er et alternativ til tobakksigaretter. Hvis du prøver å slutte og røyke, så er e-sigaretter en veldig effektiv måte å slutte å røyke. Vaping er mye billigere enn tobakksigaretter og opptil 95 % sunnere. Vi kan ikke hevde at e-sigaretter er sunt, men det er fremdeles en forbedring og et hjelpemiddel for å slutte å røyke sigaretter.

Vi håper at denne e-sigarett-guiden har svaret på dine spørsmål. Hvis du har noen flere spørsmål så kan du kontakte oss på support@cigge.no Vi er her for deg og hjelper deg gjerne!